Aparitii media

SAT, A-level, Bacalaureat Internațional sau GMAT?

Fie ca esti elev de liceu si gandesti in perspectiva unei universitati din afara tarii, fie ca studiezi la un liceu international, trebuie sa dai atentie acestor tipuri de examene.

As vrea sa raspund unei intrebari pe care o primesc foarte des – ”Cum ma pregatesc pentru un examen international la matematica?”.

Primul raspuns pe care pot sa il dau este: din timp!

Daca urmeaza sa dai un astfel de examen, este important sa incepi sa te pregatesti pentru el cu cel putin un an inainte. Din experienta mea, avand peste 20 de ani la catedra, am vazut ca o munca sistematica si concentrata de peste un an da rezultate foarte bune. Depinde, desigur, de nivelul de la care pornesti. Examenele internationale au formate specifice si cer un management bun al timpului, este important sa rezolvi cat mai multe de teste de acel fel pentru a prinde ritmul si a intelege „limbajul” necesar.

Pregătirea pentru un examen important la matematică necesită o abordare sistematică și concentrată. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest proces:

1. Înțelege cerințele examenului: Asigură-te că ai o înțelegere clară a structurii și a conținutului examenului. Consultă programa și ghidurile specifice ale examenului pentru a ști exact ce subiecte și tipuri de întrebări vor fi acoperite.

2. Review-ul conținutului: Revizuiește toate conceptele și formulele matematice esențiale care vor fi incluse în examen. Asigură-te că ai o înțelegere solidă a acestora și că poți aplica corect conceptele în rezolvarea problemelor.

3. Lucrează intensiv: Rezolvă cât mai multe probleme și exerciții practice în timpul pregătirii. Aceasta te va ajuta să îți consolidezi cunoștințele și să te familiarizezi cu tipurile de întrebări întâlnite în examen. Poți găsi teste practice, probleme și resurse online, cărți de pregătire sau chiar teste și exerciții anterioare ale examenului.

4. Identifică punctele slabe și lucrează asupra lor: Identifică zonele în care ai dificultăți și concentrează-te asupra lor. Acordă timp suplimentar rezolvării exercițiilor și problemelor din aceste domenii și cere ajutorul profesorului sau colegilor de clasă dacă este nevoie.

5. Creează un program de studiu și respectă-l: Stabilește un program de studiu detaliat, care să îți ofere suficient timp pentru revizuire, practică și rezolvarea problemelor. Stabilește obiective zilnice sau săptămânale și respectă-le. Din experiența mea, cel puțin o oră de lucru pe zi este necesară pentru rezultate bune.

6. Colaborează cu alți elevi: Lucrează în grupuri de studiu sau caută parteneri de învățare cu care să discuți și să rezolvi probleme împreună. Colaborarea cu alți studenți poate fi utilă pentru a rezolva dificultăți și pentru a învăța unii de la alții. La centrul meu de pregătire pentru matematică, elevii sunt încurajați să colaboreze, să dezbată și să se ajute între ei. De multe ori, când un elev îi explică altuia o rezolvare, i se clarifică și lui mai bine noțiunile.

7. Fă pauze regulate și îngrijește-te de sănătatea ta mentală: Asigură-te că îți iei pauze regulate pentru a-ți odihni mintea și pentru a-ți menține nivelul de energie. Asigură-te că dormi suficient, mănânci sănătos și faci exerciții fizice pentru a-ți menține sănătatea mentală și fizică. Este important să te poți concentra!

8. Simulează examenul: Înainte de examen, efectuează simulări de teste în condiții similare cu cele ale examenului real. Acest lucru te va ajuta să te familiarizezi cu formatul și timpul limită al examenului și să gestionezi mai bine timpul pe parcursul acestuia.

Nu în ultimul rând, nu pune prea multă presiune pe tine. Un examen este important, dar nu este un capăt de lume și nu ar trebui să îți dea insomnia și stări de panică. Vorbește cu părinții tăi și cu alte persoane apropiate dacă te simți copleșit de emoții. Cu cât te vei duce mai pregătit la examen, cu atât vei fi mai sigur pe tine și mai relaxat. Îți urez succes!

* Articol preluat din https://www.clopotel.ro/utile/news/Cum_ma_pregatesc_pentru_un_examen_international_la_matematica___Recomandari_de_la_dr_Georgiana_Popovici_profesoara_de_matematica-8837.html